Visste du at det også finnes mye god whisky fra Bhutan? Bhutan er kjent for å være et idyllisk sted der lykke er viktigere enn rikdom. Organisk dyrket, høytvoksende korn, krystallklart vann fra de høyeste fjellbekkene i verden utgjør gode ingredienser for å produsere edle dråper. I Bhutan produseres det mye god og eksotisk whisky, vin og øl.

I Bhutan er skikken at man møtes til en drink eller tre før man spiser middag, og kvelden avsluttes gjerne med at maten serveres. Dette er litt uvant rekkefølge for mange nordmenn, som kanskje er sultne allerede når de møter opp.

Bhutanske menn og kvinner liker å koble av med en drink i godt lag. Det de drikker er ofte whisky fra sitt eget land. Det er mange å velge mellom, og her kommer en liten guide slik at du kan fremstå som en kjenner når du tar en tur i baren i Thimphu.

Bhutan Higland Grain Whisky

Dette er en magisk blanding av spesiallaget kornwhisky laget i Bhutan og vattet skotsk maltwhisky. Blandingen lages og tappes i Bhutan. Smaken har et lett torvpreg og myk dempet ettersmak. 

K5

K5 er en blanding av skotsk maltwhisky og bhutansk kornwhisky vattet sammen og tappet på flaske for hånd i Bhutan. Kombinasjonen av skotsk maltwhisky og kornwhisky laget med klart kildevann fra Himalaya gir en eksepsjonell og unik whisky.

Smaken er balansert med et subtilt torvpreg. Lett fruktig i starten og gir en søtlig ettersmak. Dette gjør den godt egnet til å nytes bar, med is eller i en whiskybasert cocktail.

K5 er for øvrig et kallenavn for kongen indegenerique.fr. Den nåværende kongen av Bhutan er den femte i rekken, og derav betegnelsen K5. Hans far, som var konge før ham, og som fortsatt lever, omtales som K4.

Special Courier

Denne ble lansert i 1983 og har blitt meget populær i lokalbefolkningen, og faktisk ofte utsolgt på grunn av sin popularitet. Den er også en blanding av kornwhisky og vattet skotsk maltwhisky. I tillegg er blandingen laget av klassiske røykfulle (peated) skotske maltwhiskyer for å gi den et enda mer skotsk preg.

Blandingsprosessen gjøres over fire år med nøye utvalgte maltwhiskyer, av den lokale Master Blender ved destilleriet i Bhutan.

Misty Peak

Misty Peak ble laget for å reflektere essensen av de majestetiske fjellene i Bhutan. Den er laget av utvalgte blandinger av åtte år gamle, og 12 år gamle skotske maltwhiskyer, kombinert med utvalgte åtte år gamle skotske kornwhiskyer.

For å gi den en bhutansk finish blandes den med krystallklart og rent kildevann fra naturlige kilder i Bhutan.

1907


Året 1907 er et spesielt år i Bhutans historie. Det markerer starten på en periode preget av fred, etter at Ugyen Wangchuk ble valgt som den første kongen av Bhutan 17. desember 1907.

Whiskyen 1907 er altså en hyllest til monarkiet i Bhutan, og ble lansert i 2007 som en feiring av 100-årsjubileet for monarkiet, og kroningen av den femte kongen. Det er en tolv år gammel single malt, og den ble tappet på kun 12 500 flasker. Den ble solgt i en forgylt boks og er et eksklusivt produkt. En av disse (nr. 01343 av 12500) står på hedersplass i hylla på Bhutanreisers kontor og venter på en passende anledning.

Antagelig får du ikke kjøpt denne i noen bar, men er du heldig å bli invitert hjem til noen som serverer deg denne bør du kjenne deg beæret, heldig og ta takknemlig imot og drikke med andakt.