Jomolhari – Laya – Gasa

Denne ruta er ansett som en av de vakreste i Bhutan. Langs ruta kan du oppleve den flotteste utsikten og noen av de mest urørte landskapene i landet. Man starter ved Drukyel Dzong i Paro og går langs fjellene som utgjør grensa til Tibet. Du kan se unike dyrearter som blå-sau og Takin i sitt naturlige habitat. Du besøker fjerne fjellandsbyer der Layap-folket bor. Dette er et av de mest unike folkeslagene i Bhutan med mange karakteristiske trekk og tradisjoner. Du får også mulighet til å slappe av i varme kilder som springer opp i Gasa.

Denne ruta er vakker, men også ganske krevende. Den går i stor høyde og det er relativt lange dagsmarsjer. Flere av leirplassene ligger på over 4000-meters høyde, der vann koker på bare litt over 80 grader.

Total lengde (km.)

Høyeste punkt (moh.)

Høyeste leirplass (moh.)

Gj. snitt dagsmarsj (km.)

Om Trekkingturer

Trekkingturer kan inngå som del av alle andre pakker vi tilbyr, eller de kan stå alene. Varigheten som er oppgitt på turene er for selve fjellturen. Det er nødvendig og anbefalt å legge til noen dager før fjellturen starter til å akklimatisere seg til høyden og gjøre andre forberedelser. Det er også anbefalt å legge inn noen dager etter turen for å se seg litt om i Thimphu og Paro. Minimum én dag før og etter må påregnes til transport til og fra startsted og mål.

Høydepunkter langs ruta

Det anbefales ikke å ta fatt på en slik tur umiddelbart etter ankomst i Bhutan. Høydesyke er ingen spøk og det kan ramme dem man minst venter. Det er bedre å ta noen forholdsregler og f.eks. ta noen kortere dagsturer uten overnatting i høyden for å akklimatisere seg.

Lingshi Dzong

Etter en av de lengste og hardeste  dagene på turen, der man krysser over Nyilila-passet på 4870 moh.,  når man frem til Lingshi. Her ligger leiren i et område som brukes av Yak-nomadene på sine vandringer med flokken.

Hvis gruppen er i form kan man gå opp til Lingshi Dzong og ta en titt, eller fortsette langs stien ved foten av høyden. Lingshi Dzong ligger ved ca 4220 meter over havet, og ble skadet av jordskjelv i 2011 og igjen i det kraftige jordskjelvet som rammet Nepal i 2015.

Etter Lingshi Dzong passerer man gjennom flere landsbyer. Leirplassen i Chebisa ligger på 3880 meter over havet, og her får man mulighet til å bli bedre kjent med landsbyboerne rett i nærheten.

Laya

Folkene som bor i området rundt Laya kalles for Layaps. De har en helt unik kultur og tradisjoner, og flere karakteristiske trekk som slike bambushatter. De har tradisjonelt vært involvert i handel mellom Tibet, Kina og Bhutan og mange har en semi-nomadisk livssstil. Mange driver også med Yak, og flytter med flokken fra sommer- til vinterbeite. Mange samler også sjeldne urter og planter til bruk innen tradisjonell urtemedisin. Layapene er også kjent for å praktisere polyandri, selv om denne praksisen er mindre vanlig nå.

På grunn av den isolerte beliggenheten er det vanskelig for folk i Layaområdet å få tilgang på helsehjelp og utdannelse. Deres livsstil er veldig annerledes, og blir sett på som en kuriositet også blant andre mer urbane Bhutanesere.

Gasa

Denne fjellturen ender opp i Gasa. Når du vel er kommet dit, er det første tegn på “sivilisasjon” på en stund. Gasa er kjent for sine varme kilder. Det er muligheter for å legge seg i bløt og la slitne lemmer få litt pleie svensktapotek.net.

Gasa er også kjent for sin distinktive og arkitektonisk unike Dzong. Den er unik fordi den er rund, og har tre tårn omkring seg. Den er bygget over en hule der en kjent tibetansk helgen kalt Dupthob Terkhungpa mediterte på 1200-tallet.

Det holdes Tsechu (maskedans-festival) her den siste uka i den tiende måneden i den bhutanske kalenderen.

Hviledag i Jangothang

Dag 4 er satt av som hviledag og akklimatisering til høyden. Leirplassen er på ca 4080 meter over havet, og har fantastisk utsikt til flere topper i alle retninger. Det hellige fjellet Jomolhari kan sees i bakgrunnen. I området er det flere muligeter for korte turer for å se på utsikten. Er man heldig kan man se dyr som blå-sau og vill Takin i området.

Priseksempler

Flere tema

Brutto Nasjonal Lykke

Denne turen er lagt opp som en work-shop om Gross National Happiness (GNH), eller brutto nasjonal lykke. Det blir foredrag fra GNH-eksperter, omvisning på ulike GNH-prosjekter, overnatting i tradisjonelle gårdshus, og møter og samtaler med lokalbefolkningen.

Anbefalt gruppestørrelse: 7+

Anbefalt årstid: Alle

Les mer

Enfield

Opplev Bhutan fra motorsykkel! Kjenn på friheten og hestekreftene langs noen av de mest spektakulære veiene i verden. Alt utstyr, lokal guide og egen mekaniker blir med på turen og sørger for at dette blir en fantastisk opplevelse, som gjengen kommer til å huske lenge.

Anbefalt gruppestørrelse: 3+

Anbefalt årstid: Vår, Høst

Les mer

Trekking

Bhutan er dekket av skog og store deler av landet er beskyttet i nasjonalparker. I disse uberørte landskapene finnes utallige muligheter for fjellturer av forskjellig lengde og vanskelighetsgrad. Er du ute etter en rolig rusletur, eller en tøff ekspedisjon? Bhutan har noe for alle!

Anbefalt gruppestørrelse: 5+

Anbefalt årstid: Vår, Høst

Les mer