Disse tre inspirerende bøkene har mye til felles, men er likevel ganske ulike historier. De handler alle om modige kvinner som møter Bhutan og gjør livsvarige valg. De gir også alle et innblikk i det fascinerende landet og kulturen i Bhutan. For meg har de også alle sammen vært inspirerende å lese, og enten du allerede har vært der, eller er på vei, vil jeg anbefale disse bøkene. De kan enten leses som inspirasjon mens man venter på å dra selv, eller som et nostalgisk tilbakeblikk for dere som allerede har vært der.

1. Set Free av Emma Slade

Denne boka er en selvbiografisk historie om briten Emma Slade. Hun var en suksessfull finansanalytiker som jobbet for internasjonale storbanker i London, New York og Hong Kong. En dag, på en jobbreise til Indonesia ble hun tatt som gissel av en væpnet mann på hotellrommet sitt. Der starter hun fortellingen.

Som leser blir man kastet inn i den mest dramatiske situasjonen man kan tenke seg. Dramatikken får en til å frese gjennom de første kapitlene på kort tid. Selv om vi åpenbart vet at hun kommer seg unna, er det som en thriller å lese om hvordan det skjer. Denne traumatiske hendelsen danner et utgangspunkt for forfatterens søken etter meningen med livet etterpå. Hun finner ikke lenger noe glede eller tilfredsstillelse ved sitt gamle liv i finansverden, og fortellingen videre dreier seg om hvordan hun, på sin søken etter mening, stadig nærmer seg Bhutan.

Forfatteren, Emma Slade, ender til slutt opp som den buddhistiske nonnen Ani Pema Deki. Selv om det tar en stund før hun kommer seg til Bhutan, er historien om hvordan hun havnet der, og hva som dro henne dit fascinerende å lese om. Det er også flotte skildringer av Bhutan og folkene hun møter der.

Boken forteller en inspirerende historie om en sterk kvinnes søken etter mening, og hennes modige valg om å bli ordinert som nonne, men den skildrer også Bhutan på en god måte. Den kan gi noen svar på hva det er ved landet Bhutan som tiltrekker og fascinerer folk som besøker det. Boken er å få kjøpt på Amazon, og overskuddet fra salget går til forfatterens bistandsorganisasjon, “Opening Your Heart to Bhutan.”

Har du lyst til å bli med til Bhutan og lære mer om meditasjon og mindfulness?

2. Married to Bhutan av Linda Leaming

Linda Leaming er amerikaner, fra Nashville, Tennesee. Litt rastløs drar hun på en tur til Bhutan litt tilfeldig. Her finner hun noe, og flere tilfeldigheter fører til at hun blir der en god stund. Som tittelen antyder finner hun kjærligheten og gifter seg med en berømt Thanka-maler fra Bhutan. Thanka er religiøse malerier av buddhistisk ikonografi. Ekteskapet og forholdet til mannens familie, er det som utgjør denne fortellingens hovedingredienser.

Det er først og fremst det som er annerledes ved livet i Bhutan, som fascinerer forfatteren av denne boka. Selv om religion også spiller en rolle her, er det vi hører om buddhismen filtrert gjennom dagliglivet til folkene som bor der. Vi hører om forholdet folk har til penger, eiendeler og økonomi, og om det langsomme tempoet livet har i Bhutan.

Leaming skriver godt, og driver historien fremover ved hjelp av anekdoter og krydrer med godt språk. Hun er også profesjonell skribent, og har taket på det med å skrive. Muligens har hun også tatt seg noen litterære friheter i oppbyggingen av historien, selv om det ikke er noen grunn til å tvile på at det er en selvopplevd og sann historie.

Ettersom Leaming selv er amerikaner, og bokas publikum nok er tenkt å skulle være det, der det endel sammenligning mellom de to samfunnene. Dette er likevel mulig å relatere seg til selv om man verken er amerikansk eller bhutansk. Sammenligningen er også gjort uten å fordømme eller fremheve den ene eller den andre siden, men snarere beskriver forfatteren Bhutan som et annerledes land der hun foretrekker å leve.

Linda Leaming bor fortsatt i Bhutan sammen med sin familie, og har skrevet flere bøker og artikler som er utgitt på flere språk.

Vil du reise til Bhutan og lære om Gross National Happiness?

3. Beyond The Sky and The Earth av Jamie Zeppa

Jamie Zeppas bok er også en selvbiografisk historie om en ung idealistisk kvinne fra Canada, som reiser til Bhutan for å undervise i engelsk. I likhet med Leaming treffer hun en mann og forelsker seg i ham. Men deres forhold er ikke så uproblematisk. Han er hennes student, hun er hans lærer osta amoxicillin. Han er buddhist, hun er katolsk. Han er bhutansk hun er kanadisk.

Det er fortellingen om en forbudt kjærlighet mellom to mennesker, som utvikler seg mot alle odds. Hun var nok mer overveldet av forskjellene mellom Bhutan og hennes eget land. Vi lærer om Bhutan gjennom å lese om Zeppas vanskeligheter. Hun blir gradvis mer vant til livet i Bhutan, og etterhvert som Bhutan vinner henne over er det også en av studentene som gjør det.

Denne historien inkluderer også ekteskap med en bhutansk mann. Det blir i tillegg født et barn som gjør forfatterens forhold til Bhutan sterkere både på godt og vondt.

Jamie Zeppa kom til Bhutan i 1988, og det er skjedd enormt mye med utviklingen i landet siden den gang. Den gangen var det begrensninger på antall turister som fikk visum, det var langt mindre utbygget med hensyn til infrastruktur og folks erfaring og kunnskap om utenomverden var svært begrenset. Det er likevel mye man kan kjenne seg igjen i om man besøker Bhutan i dag.

Hun veksler i dag mellom å bo i Bhutan og i Canada, og er ikke lenger gift med mannen, som nå er noe av en kulturpersonlighet i Bhutan.

Inspirert til å bli med til Bhutan? Sjekk våre fellesreiser HER

Har du noen bhutanske boktips?

Det kommer kanskje flere boktips etterhvert. Jeg leser hele tiden, sluker alt som handler om Bhutan. I mellomtiden vil vi gjerne høre om flere bøker med tilknytning til Bhutan. Skriv gjerne i kommentarfeltet, tips oss på Facebook eller på epost. Har du noe å anbefale?