Skal man besøke et tempel i Bhutan er det noen ting som er greit å vite litt om. Hvordan oppfører man seg? Hva skal man IKKE gjøre? Hva er det egentlig som skjer? Her har vi en liten guide til tempeletikette i Bhutan.

Inngangen til tempelet i Punakha Dzong

Inngangen til tempelet i Punakha Dzong

Bekledning

Bhutanske kvinner kledd for tempelbesøk

Bhutanske kvinner kledd for tempelbesøk

Dersom du skal besøke et kloster eller en tempelbygning i Bhutan vil du legge merke til at guiden (og andre fra lokalbefolkningen) vil være iført full formell klesdrakt. Dette bør du tolke som et signal om at det ikke er greit å kle seg i hva som helst når man skal besøke et tempel. Det er ikke nødvendig for deg som turist å kle deg i bhutansk nasjonaldrakt. Det er vanskelig både å ta den på og å bære den korrekt, så det ville nok ikke vært tilrådelig likevel.

Det viktigste å tenke på i forhold til klesdrakt ved tempelbesøk er å være tildekket, og ren i tøyet. Ta på en langermet skjorte eller jakke, og knepp den gjerne igjen. Det anses heller ikke som greit å komme i korte bukser eller skjørt. Det er langbukser eller langt skjørt som gjelder. Det kan også være greit å passe på at det man har på er relativt rent. Skal du gå langt før du kommer til tempelet kan det være en god ide å ha med et skjorteskift som man tar på før du går inn.

Før du går inn i selve tempelrommet må du ta av skotøy. Sokker er greit, men også her er det greit å passe på at sokkene er rene. Sekker og vesker bør du sette igjen utenfor. Hodeplagg, som luer og hatter må du også ta av.

Fotografering i tempel

Det er stort sett alltid forbudt å ta bilder inne i selve tempelrommet. Dersom det er andre folk, munker eller lokalbefolkning tilstede bør du respektere dette uten videre. Hvis det er tomt i tempelet kan du spørre den som viser deg rundt om det er ok å ta bilder. Mest sannsynlig vil de si nei, og da bør du respektere dette. Grunnen til fotoforbudet er ikke bare religiøs, men har også å gjøre med konservering av kulturskattene som finnes inne i slike templer. Mange av veggmaleriene og dekorasjonene er ofte flere hundre år gamle og sårbare for sterkt lys f.eks. fra blitz.

På gårdsplassen utenfor, og utenfor selve tempelrommene er det stort sett helt greit å ta bilder.

Hva gjør man der inne?

Det er helt greit å bare gå inn å se. Som besøkende trenger man ikke å gjøre stort mer. Likevel kan det være greit å forstå hva de troende buddhistene gjør når de besøker templene. Hvis du vil kan du også vise respekt ved å gjøre det samme som dem.

1. Prostrasjoner

Det første man gjør er gjerne å utføre tre prostrasjoner. Det er en form for kneling man gjør foran alteret. Det er vanlig å gjøre dette i sett på tre ganger for å representere de såkalte “tre juvelene” i buddhismen, Buddha, Dharma og Sangha. Buddha er den opprinnelige læreren, Dharma er hans lære eller budskap og Sangha er “skolen” eller fellesskapet.

Når munkene har undervisning i templene sitter ofte læreren ved en trone eller et sete i motsatt ende for alteret. Da gjør man tre prostrasjoner mot setet til læreren før man snur seg og gjør tre prostrasjoner mot alteret. Det er for å hedre og takke det fysiske mennesket som i dette livet har lært deg om Buddha og hans lære salud-hombres.com. Deretter vender man seg mot selve alteret for å vise respekt, takk og ærbødighet til Buddha, som gjerne er fremstilt i form av en gyllen statue.

Slik gjør man prostrasjoner

Slik gjør man prostrasjoner

Selve prostrasjonen, eller knelingen, gjøres ved å føre hendene sammen først oppå hodet, så foran munnen og til sist foran brystet. Deretter går man ned på kne og legger pannen mot gulvet foran hendene.

2. Donasjoner/ofringer

Etter prostrasjonene er det vanlig å gå frem til alteret eller buddahstatuen og ta frem en liten pengeseddel. Denne holder man opp og berører pannen med, før man legger den fra seg på alteret mens man sier en stille bønn.

Eget alterrom for smørlamper

Eget alterrom for smørlamper

Noen har også med seg andre former for ofringer, som f.eks. smør til smørlamper eller røkelse, eller annen mat og utstyr som munkene trenger. Dette gir man gjerne direkte til munkene før man går inn i tempelrommet. Ofte finnes det egne rom eller bygninger der man kan tenne smørlamper. Av brannsikkerhetsårsaker gjør man helst ikke dette inne i templene.

3. Motta velsignet vann

Bumpa - dekorert vase med påfuglfjær og velsignet vann

Bumpa – dekorert vase med påfuglfjær og velsignet vann

Etter å ha gjort sine ofringer mottar man som regel en liten skvett velsignet vann. På alteret står det gjerne en fin vase med helletut, dekorert med en påfuglfjær. Den kalles en ‘bumpa‘ Denne inneholder vann som er velsignet av munkene gjennom et rituale. Vannet blir i dette ritualet parfymert med kamfer og safran eller andre ingredienser.

Man skal holde frem begge hendene når man skal motta vannet.  Det er vanlig høflighet i Bhutan å bruke begge hendene både når man gir og mottar noe. Man kan godt holde en hånd frem mens man støtter den med den andre hånda. Når man har fått vannet i hånda, skal man drikke i seg litt av vannet og helle eller tørke av resten på toppen av hodet farmacie-romania.com.

Til slutt

Enten man tror på, eller bare ser på, er det viktigste at man opptrer med respekt for at buddhismen i Bhutan er en viktig og levende tradisjon som betyr mye for lokalbefolkningen.

Er man usikker og bekymret for å fornærme, så er det bare å spørre guiden.

Du kan også stille spørsmål eller komme med kommentarer i feltet under her.