mindfulnessreisen i sommer fikk vi en spontan undervisningstime av Abbeden i Tango-klosteret i Thimphudalen. Han inviterte vårt reisefølge inn på sitt værelse, der vi fikk et nært og unikt møte med ham. Vi stilte ham mange spørsmål, og han svarte oss på alt uten betenkningstid. En av de spontane leksjonene han gav oss var om den grunnleggende sittestillingen for meditasjon, som alle munkene i Bhutan lærer seg.

De syv punktene å huske på for en korrekt meditasjonsstiling

1. Beina

Hvis du klarer å sitte i full lotus-stilling, med venstre fot på høyre lår og høyre fot over på venstre lår, så kan du gjøre dette. Det er imidlertid mange som har problemer med å sitte slik, og da er det helt greit å finne en annen posisjon som er mindre ubehagelig. Du kan f.eks. prøve halv-lotus, der kun den ene foten ligger på motsatt lår, mens den andre er plassert foran eller under.
Et triks er uansett å legge en pute under rumpa, slik at hofteleddet kommer høyere enn knærne. Eventuelt kan du også rett og slett sitte på knærne. Poenget med dette første punktet er å sitte komfortabelt, og ha en god kontaktflate med bakken/underlaget indegenerique.fr.

2. Armene og hendene

Armene skal henge avslappet ned langs siden av kroppen uten at de presser mot siden av kroppen, og hendene kan samles i fanget med håndflatene opp, høyre hånd hvilende i venstre. Tomlene kan berøre hverandre slik at det skapes en liten triangel eller oval sirkel. Man kan også holde håndflatene på knærne, slik at triangelformen blir dannet mellom armene og beina.

meditasjon

3. Skuldrene

Trekk skulderbladene lett sammen bak, for å skape en litt strammere holdning. Det skal ikke føles anstrengt og tungt, men skal hindre at man synker sammen med skuldrene krummet forover. Poenget er å holde seg våken og oppmerksom på “her og nå”

4. Ryggen

Ryggraden skal være rett. Dette er det viktigste punktet. Uansett hvordan du sitter med beina, er det viktigste at ryggen holdes rett. Du kan forestille deg at ryggraden er en stabel med mynter.Dette er for å ikke bli trøtt og søvnig, og for å sikre god sirkulasjon og pust, og at ikke indre organer kommer i klem.

5. Hode og nakke

Hold nakken rett, som en videreføring av stabelen med mynter i ryggraden. Hodet skal peke lett nedover, slik at haken peker mot gulvet foran deg. Ikke heng for mye med hodet. Haken skal heller ikke peke forover. Hvis tankene er veldig aktive kan det hjelpe å senke hodet litt ned.

6. Munnen og tungen

For å hindre at man blir distrahert av at man må svelge, kan man holde munnen litt åpen, og holde tungespissen i lett berøring med baksiden av fortennene. Dette reduserer flyten av spytt.

7. Øynene

Øynene skal faktisk være åpne under meditasjon. Dette inviterer til å være fult ut tilstede “her og nå,” som er poenget med meditasjonen. Med lukkede øyne er det lettere å bli søvnig eller la seg rive med av dagdrømmer. Det er likevel fult mulig å lukke øynene i perioder dersom det hjelper mpå konentrasjonen. Men hvis du klarer, så hold øynene litt åpne, og rett blikket nedover på gulvet foran deg i samme vinkel som nesen din. Ikke prøv å se på nesetippen, men i den retningen som neseryggen din peker. Prøv å holde blikket ufokusert og ikke fikser på noe bestemt mønster eller objekt. Blikket kan heves eller senkes for å justere for om man føler seg trøtt (heve blikket) eller om tankene er svært aktive (senke blikket).

Khenpo fortalte oss at det ikke er noe poeng i å sitte lenge av gangen, spesielt ikke dersom du har fysiske ubehag med sittestillingen. Det er bedre å sitte litt hver dag, og gjøre det til en vane å meditere. Kanskje kan man etterhvert øke til flere korte økter om dagen, og før man vet ordet av det har man utviklet vanen å meditere hver gang muligheten byr seg. Enten det er i køen på Rema, på bussen eller et annet sted.