Informasjon om COVID-19 i Bhutan

På grunn av situasjonen her hjemme i Norge og Europa har vi besluttet å avlyse alle våre fellesturer for 2020. Vi oppfordrer også kunder som har bestilt andre turer av oss om å vurdere om det er mulig å utsette reisen.

Har du bestilt en skreddersydd reise av oss i 2020 og ønsker å avbestille, ta kontakt med oss.

Fredag 13. mars 2020.

Den amerikanske turisten som var smittet av koronavirus i Bhutan ble idag evakuert hjem til USA i et spesialtilpasset ambulansefly, etter ønske og avgjørelse fra familien. Flyet har det nødvendige utstyret for å frakte pasienten trygt hjem.

Han har mottatt den beste tenkelige behandlingen i Bhutan, og det har vært hentet inn ekspertise fra Singapore i tillegg til dem som har stilt opp fra det bhutanske helsevesenet.

Det opplyses at mannen hadde flere underliggende diagnoser som gjorde ham sårbar. Han fikk raskt etter diagnostiseringen behov for ekstra oksygentilførsel. Dette behovet ble større og han fikk pustehjelp fra dag tre av behandlingen enlignepharmacie.com.

Det er ikke påvist noen flere tilfeller av viruset i Bhutan. Helsepersonell og andre som har vært i kontakt med pasienten holdes fortsatt i karantene, og øvrige tiltak om begrensninger i innreise opprettholdes inntil videre.

 

Tirsdag 10. mars 2020.

Så langt er 142 tester utført, inkludert retesting av tidligere testede personer i karantene. Fortsatt er kun én person testet positivt. Alle andre tester er negative.

Helsemyndighetene klarte raskt å kartlegge og spore opp alle 48 personer som har vært i kontakt med den smittede, og har nå kontroll over situasjonen. 

Pasienten som er smittet mottar nå behandling av et team på 20 personer, hvorav tre leger. Disse vil jobbe i skift døgnet rundt i to uker. Etter disse ukene vil teamet byttes ut, og de som har jobbet vil holdes i karantene i to uker til. De er også isolert uten kontakt med omverden i perioden de er på vakt.

Turisme er en svært viktig inntektskilde for Bhutan, og over 50000 mennesker har jobber som avhenger av turister. De økonomiske konsekvensene av stengingen for turisme diskuteres også på politisk hold.

Lørdag 7. mars 2020.

Alle de andre personene som ble testet har testet negativt for COVID-19. I alt 39 personer som har eller kan ha vært i kontakt med den smittede mannen har blitt testet. De holdes fortsatt i karantene i 14 dager, og de vil følges opp med jevnlige helsesjekker og testes flere ganger i løpet av perioden.

Den 76-årige mannen som er smittet mottar behandling og holdes i isolasjon. Hans reisefølge er altså ikke smittet, men holdes i karantene frem til 20. mars.

Bhutanske myndigheter håndterer situasjonen godt, og bruker karantenen som er innført for å skaffe informasjon som vil brukes i beslutninger om hvordan situasjonen skal håndteres videre.

Ingen av Bhutanreisers kunder er berørt av situasjonen, men alle har fått informasjon og vil holdes oppdatert fortløpende.

Bhutans statsminister er selv lege, og han informerer fortløpende gjennom sin facebookprofil HER.

Fredag 6. mars 2020.

Det første tilfellet av koronavirus bekreftet i Bhutan. Det ble umiddelbart iverksatt tiltak etter beredskapsplanen, og farenivået ble satt til “oransje nivå.”

Dette innebærer bl.a. at grensene stenges midlertidig i 14 dager, frem til 20. mars. Reisende som ikke får gjennomført planlagte reiser til Bhutan i denne perioden vil få refundert reisens kostnader.

Stengingen av grensene er en del av en planlagt respons, og innføres midlertidig for å få kontroll over situasjonen og samle informasjon om viruset og dets spredning.

Den smittede er en amerikansk turist som kom med fly fra India. Hans reiserute er kartlagt og alle han har vært i kontakt med er testet og holdes i karantene ved Royal Center For Desease Control i Thimphu.

Du kan lese den offisielle pressemeldingen fra bhutanske turistmyndigheter HER