Momo – En bhutansk folkefavoritt

En momo er en dampet delikatesse som er vanlig over hele Himalayaområdet. På engelsk kalles de gjerne dumplings, og de minner om det man får på kinesiske restauranter dersom man bestiller dim sum.

Det er altså en dampet melbolle med et eller annet slags fyll, vanligvis bestående av kjøttdeig. Man regner med at retten oppsto i Tibet, og at man der fylte momoene med yak-kjøtt ettersom grønnsaker var sjeldent i Tibet på den tiden. Etterhvert ble retten introdusert over hele Himalaya, og fikk sine lokale varianter. I India er det mer vanlig med vegetarisk fyll i momoene. I Nepal er det vanlig å krydre fyllet med forskjellige former for krydder, som f.eks. gurkemeie. Men i Bhutan har man tradisjon for å la fyllet være ganske enkelt. Det som gir den store smakseksplosjonen er sausene man dypper i. Her er det store mengder chilli, koriander, mynte og andre smakfulle ingredienser som gjelder.

Folk i Bhutan elsker å spise momo, og det er gjerne små trivelige gatekjøkken man går til for å få seg en snacks go to this website. Å lage momo hjemme kan være tidkrevende, og det er gjerne noe man gjør i helga eller på høytidsdager når man har fri. Da er hele familien med og bidrar i produksjonen og det hele er en sosial begivenhet for familie og venner.

[showmodule id=211751]

Enkelt å lære, vanskelig å mestre…

Å lære å lage momo er enkelt. Det er en ganske enkel oppskrift med vanlige ingredienser. Det som er det utfordrende er å mestre teknikken med å brette eller folde sammen momoene. Som du ser i videoen over kan kan lære å lage bhutansk momo på under to minutter, men å mestre foldeteknikken for en som aldri har gjort det før kan ta noe lenger tid. I videoen under viser Archana hvordan hun lager halvmåneformede momo. Denne formen er også perfekt for å få med seg dippen.

Video: Slik bretter du bhutansk momo

I enkelte momosteder har man ofte ulik form for å skille mellom hva slags fyll momoene har. F.eks. kan man ha halvmåneformede for de med svinekjøttdeig og runde for de med kylling eller vegetar. Noen prøver også å skille seg ut ved å lage sine egne spesielle former, omtrent slik som melkesignaturen til baristaene på kaffebar her hjemme.

 

…men fantastisk å spise!

Momo er uansett fantastisk godt å spise. Det er en viktig del av matkulturen i Bhutan, både som gatemat i travle lunsjpauser, sammen med venner etter jobb, eller som et sosialt familieselskap der alle er med på produksjonen.

Det er nesten enda bedre å steke momoene i litt olje etter at de er dampet, eller for å vekke nytt liv i restene fra dagen før. Da får de en crispy og gyllen ytre skorpe og er fortsatt myke og gode inni.

Det er absolutt verd å få med seg et lite momomåltid dersom man besøker Bhutan. Mulighetene er mange, og det skal nesten godt gjøres å dra derfra uten å ha fått tilbud om å smake.

Har du smakt momo?

Har du prøvd å lage momo etter oppskriften her?

Skriv en kommentar under her eller på facebook og fortell oss hvordan det gikk.