Hvis du vil ha en ferieopplevelse utenom det vanlige, bør du legge turen til Bhutan.

Bhutan er et lite fjell-land i østre del av Himalaya. Landet grenser til India i sør, og Tibet/Kina i nord. Ved grensen mot Kina er det noen av verdens høyeste fjelltopper, på over 7000 meter over havet, og grensen mot India ligger kun et par hundre meter over havet. Et uvanlig reisemål, men absolutt verdt det.

Deres eget navn på landet sitt er ‘Druk Yul’, som betyr Tordendragens land. Navnet ‘Bhutan’ stammer mest sannsynlig fra britene, som omtalte folkene mot nord i Himalaya som ‘bhotianere’ eller ’boutanere’.Landet er med andre ord bratt, og her kan du oppleve alt fra tropisk regnskog til snøkledde fjelltopper. Og det beste med at det er så bratt: Det er alltid fantastisk utsikt!

Isolert men lykkelig

Bhutan var lenge svært isolert, og hadde få besøkende og lite impulser fra utlandet. Som naboland med mye til felles med både Tibet og Sikkim, som begge ble okkupert og tatt over av sterke naboer, har Bhutan ført en beskyttende politikk. De har også ønsket å unngå den formen for «billig» ryggsekk-turisme som Nepal lenge var kjent for. Bhutan er derfor et eksklusivt reisemål. Kabel-TV, med for det meste indiske kanaler, og Internett ble først tillatt i år 2001(!).

Men, Bhutan er det lykkeligste landet på jorda. De har lansert begrepet Brutto Nasjonal Lykke (Gross National Happiness) fremfor Brutto Nasjonal Produkt, som målestokk for hvordan utviklingen i landet går.

72% av Bhutans areal er dekket av skog, og det er det eneste landet i verden som er karbon-negativt. Det vil si at de produserer mer energi enn de bruker, og fra fornybare kilder, f.eks salud-hombres.com. vannkraft.

Levende buddhisme

Bhutan er et buddhistisk land, som legger stor vekt på sine tradisjoner. Her kan du besøke fantastiske klostre, bygget på de utroligste steder klistret opp i bratte fjellsider. Du kan også oppleve fargerike ritualer og festivaler, som bærer preg av å faktisk være for lokalbefolkningens fornøyelse, og ikke noe som er tilgjort for turistenes underholdning.

Enten du er ute etter fjellturer i spektakulære landskap, adrenalinfylte turer i flåte nedover brusende elver, eller åndelige sysler som yoga eller meditasjon, så er Bhutan som reisemål virkelig verd det!

I denne bloggen vil vi skrive om dette fantastiske landet og alt man kan se og oppleve om man skulle finne på å reise dit. Dersom det er noe du lurer på om Bhutan eller noe du ønsker at vi skriver om, så legg igjen en kommentar. Vi vil prøve å skrive noe for enhver smak!

Følg med!

Hilsen Espen