Å reise til Bhutan

Bhutan er et eksotisk og avsidesliggende land som få har vært. Derfor er det mange som tror at det er vanskelig å reise til Bhutan. Dette er en misforståelse. Vi i Bhutanreiser vil at flere skal få oppleve dette fantastiske landet og vil komme med noen tips til deg som kunne tenke deg å reise med Bhutanreiser.

Ingen turistkvote

Det er ikke slik (lenger) at det er kun et begrenset antall turister som slipper inn i Bhutan. Riktignok har det en gang vært en slik begrensning, men denne er opphevet. Likevel har Bhutan er strengt regulert turisme, og har en såkalt “low volume – high quality” strategi når det gjelder dette. Det vil si at de prøver å unngå masseturisme og alt den bringer med seg. De vil heller ha færre turister som til gjengjeld tilbys høy kvalitet. På den måten ønsker de å bevare sin egen identitet og integritet, samtidig som de  åpner opp mot omverden på en bærekraftig måte.

Dyre døgnpriser?

Det viktigste virkemiddelet Bhutanske myndigheter bruker i sin strategi om lavt volum og høy kvalitet, er faste døgnpriser for opphold. For tiden er prisen 200 dollar per dag i lavsesong, og 250 dollar per dag i høysesong. Ved første øyekast kan det virke dyrt, men det kommer an på hva du sammenligner med. Bhutan er et unikt land, som det er vanskelig å sammenligne med andre. Det kommer også an på hva som er inkludert i denne døgnprisen. Det er her den høye kvaliteten kommer inn.

Alt er inkludert

Myndighetene har satt krav til standard for de tjenestene som tilbys turistene. Døgnprisen inkluderer alt, men vi går gjennom det likevel. For det første inkluderer det overnatting, og da snakker vi minimum tre-stjerners hotell. På fjellturer med overnatting er det godt utstyr og god mat. Mat er nemlig også inkludert. Tre måltider om dagen, som ofte serveres i form av buffet der man finner godt utvalg.

Døgnprisen inkluderer:

  • Overnatting på tre-stjerners hotell
    • Eventuelt i topp utstyrt leirplass på fjellturer
  • Tre måltider per dag
  • Kvalifisert guide
  • Godkjent sjåfør og kjøretøy
    • Eventuelt hester og bærere på fjellturer
  • Inngangsbilletter til severdigheter
  • Skatter og avgifter

Du kan egentlig legge igjen lommeboka hjemme og fortsatt ha en fantastisk opplevelse i Bhutan. Du kan lese mer om hvordan vi i Bhutanreiser legger opp turene HER.

Man blir møtt av en kunnskapsrik og kvalifisert guide. Ikke hvem som helst kan kalle seg guide. Det er sertifisering fra myndighetene også på dette. Det sikrer at guiden er trent både i språk, lokalkunnskap og gjestfrihet. I tillegg får man en egen sjåfør og et egnet kjøretøy, som også gjennomgår myndighetenes godkjenning. Guide og sjåfør, og eventuelle andre medhjelpere (som f.eks. hester og bærere og kokker på fjellturer) sørger sammen for all logistikken for deg under oppholdet.

Når bør du reise?

Bhutan er flott året rundt, men det er enkelte ting som varierer med årstidene. Landet strekker seg fra tropisk klima i sør til verdens høyeste fjelltopper i nord, og det betyr stor variasjon i vær og temperatur. I det tropiske sør er det varmt året rundt. Der kan det av og til bli ned til 15 grader om kvelden på vinteren, og opp mot 40 grader på sommeren. Som oftest er det temperaturer på høyt 20-tall. I området midt i landet, der bl farmacie-romania.com.a. hovedstaden ligger, er klimaet mildere. Det er ikke så fuktig og temperaturene minner mer om en norsk sommer. Det kan bli ned mot null grader om vinteren, og folk får fri fra jobb dersom det kommer et snøfall. Det skjer med andre ord ikke så ofte. I høyden oppe i nord er klimaet litt hardere og kaldere. De høyeste fjelltoppene er dekket av snø hele året, og temperaturene kan droppe ned på minussiden også ved foten av fjellene. Når sola skinner er den skarp og sterk, så man må passe seg for solbrenthet.

Våren

Våren i Bhutan er utrolig vakker. Det blomstrer og yrer av plante- og dyreliv i fjellet, og temperaturene begynner å stige. Det er høysesong mellom mars og mai, og det er  den mest populære årstiden for fjellturer i Vest-Bhutan. Tenk deg å vandre blant verdens høyeste fjell der hele dalsider er dekket av rododendron i full blomst. Det er også en god årstid hvis man ønsker å reise østover i landet. Veiene er stabile og kjøreforholdene er bra.Ulempen er at det på denne tiden kan være endel andre turister som er ute i samme ærend, og at døgnprisen er høyere.

Sommeren

Dette er lavsesong og i sør er denne tiden preget av regntid. Det kan bli fryktelig varmt i lavlandet og på slettene i India, og denne varme lufta stiger opp i fjellene og danner ofte skyer som kan dekke for de mest spektakulære utsiktene. Det kan også oppstå jordskred på veiene som følge av regn, men det er områdene sør i landet som er mest utsatt. I området rundt Thimphu er det likevel behagelige temperaturer selv om sola kan være sterk. Dette kan være en fin tid å dra på fjellturer nordover og i høyden, men ellers er det også godt å kunne nyte de vanlige severdighetene uten alt for mange andre turister tilstede.

Høsten

Om høsten er det høysesong og det er da de fleste store festivalene med maskedans og religiøse feiringer foregår i områdene rundt Thimphu og Paro. Det er mange turister i Bhutan på denne tiden av året, og det kan være krevende å booke program med samme fleksibilitet. Ofte kan det gjelde strengere avbestillingsregler i disse periodene fordi hotellene krever forhåndsbetaling av arrangørene og de fleste steder er fullbooket lag tid i forveien. Det er likevel en flott tid å reise til Bhutan på med masse å se og gjøre, men man bør ha bestemt seg i god tid og ikke forvente å kunne endre på planene underveis.

Vinteren

Fra desember til februar er det lavsesong og relativt rolig og naturlig nok litt kjøligere. Det kan være litt kaldt å dra på de høyeste fjellturene, men det finnes mange områder for trekking i andre og litt mer lavereliggende områder, som Punakha og Phobjika. Dette er f.eks. tiden da svarthalstranene overvintrer i Bhutan. Fordelene med å reise på vinteren er lavere døgnpris og færre andre turister, og temperatur som er litt lav. Men fordelen er at den kalde lufta som regel betyr skyfri himmel og en utsikt du ikke finner noe annet sted i verden.

Bestill i tide

Uansett når på året du ønsker å reise, er det lurt å bestille i god tid. Det kan ta litt tid å komme frem til det perfekte opplegget for dere, og enkelte tider kan det være krevende å sikre booking på spesielle hotell eller andre ting. Les mer om hvordan det er å reise med Bhutanreiser her.

 

Priseksempler