Bhutans hovedstad, Thimphu, er en “storby” etter mitt hjerte. Den er definitivt en av mine favoritter. Det er herlig å vandre gatelangs i egne tanker mens man titter på livet, som ikke har det så travelt med å fare forbi. Selv om jeg liker å tro at jeg går rundt uten mål og mening, viser det seg at det er noen steder jeg trekkes mot ofte likevel.

 

Mat-favoritter

Selv om maten er inkludert i reisen når man reiser til Bhutan, er det ingenting i veien for å la smaksløkene vandre litt på egenhånd når man likevel er i Thimphu. En av mine favoritter er momo, som er en slags dampet og fylt pastalignende rett. Det minner om ravioli, eller det som på kinesiske restauranter heter dim-sum. I Himalaya, og Bhutan heter det momo, og serveres med kruttsterk chilisaus og suppe (om man skal være litt fin på det). Bhutaneserne spiser gjerne dette til lunsj, og rundt lunsjtider vil det være flere små lokale steder som serverer dette.

1. Spise Momo

Tips nummer én er altså å stoppe ved et av disse mange stedene og spise momo. De beste stedene er ofte litt sånn “der ingen skulle tru at nokon kunne…” osv., så se etter det som ligner på en vanlig kiosk, og se etter om det finnes en plaststol eller to i nærheten. Hvis det gjør det, er det sannsynligvis mulig å få servert momo der. Det hjelper også å spørre seg frem, og da blir det ofte god stemning hvis du prøver å spørre på Dzongkha, som er det lokale språket. Da sier du noe slikt som “Kuzu zangpå, momo yø la?,” som betyr “God dag, har du momo her?”

momoEt ekstra tips i er å be om å få momoen stekt. Det vanlige er å spise dem dampet, og de er best rett ur av gryta, men når de stekes får de en crispy stekeskorpe som tar matopplevelsen til nye høyder.

Vil du lære å lage momo selv? Klikk her

2. The Seasons Restaurant

Maten i Bhutan er ofte svært spicy. Magen kan av og til begynne å protestere på alle opplevelsene den blir utsatt for på reise i Asia, og noen ganger savner man lit “vanlig mat.” Når jeg føler meg litt fysen på noe slikt stikker jeg innom The Seasons Restaurant og bestiller en pizza eller noe pasta. Denne restauranten drives av en god venn av meg, som heter Sandhya Pradhan. Hun åpnet i 2001, og har gradvis utvidet stedet etterhvert som driften har vokst. Det er god og vennlig stemning både ute og inne, og de serverer mat inspirert av italiensk og europeisk tradisjon. Sandhya har selv vært i Europa flere ganger for å lære og få tips til sine oppskrifter.

En av tingene som gjør The Seasons så populært er at de også lager gode grove brød, og deilige kaker. Mange bestiller bursdagskaker herfra, og barna som kommer innom setter særlig stor pris på Sandhyas milk-shake.

Drikke-favoritter

Til god mat må man også ha god drikke, og det er det heller ikke mangel på i Thimphu. Bhutaneserne er sosiale og møtes ofte for å slå av en prat med venner over en kopp eller et glass. Man blir jo også både sliten og tørst av å rusle rundt i byen. Da er det flere muligheter for å fukte strupen rundt omkring.

3. Ambient Café

Det kan være en utfordring å finne det jeg anser som skikkelig kaffe i Bhutan. Dette gjelder generelt egentlig, men spesielt i Asia og Bhutan. Te er de gode på, med god tilgang på grensehandel med Darjeeling og Assam, men når det kommer til kaffe er det dessverre mye pulverbasert ute i det bhutanske markedet. Et sted som skiller seg ut er imidlertid Ambient Café, som av nevnte grunner er populært blant byens vestlige arbeidsinnvandrere (ex-pats.) såvel som turister. Det er nok også et prisnivå som er tilpasset dette kundesegmentet, men et menneske kan bare leve uten skikkelig kaffe en begrenset tid, tross alt.

Dette er et perfekt sted for å ta en kaffepause, og skrive noen postkort hjem. De har også gratis wifi til sine kunder, hvis postkortenes dager er talte også for deg. Blant stamgjestene finner du sannsynligvis også den britiske munken Lama Shenpen Zangpo. Han har bodd flere år i Bhutan og er særlig engasjert i arbeid med å hjelpe unge rusmisbrukere på rett kjøl igjen. I 2015 mottok han også en fortjenestemedalje fra kongen for sitt arbeid med ungdom og rus. Han pleier å være på Ambient Cafe for å møte ungdommene han hjelper, og

4. Musk

clocktower Er man ute etter litt mer lystig lag utover kvelden er det Musk som er stedet å være farmacie-romania.com. Det ligger rett ved klokketårnet i sentrum av Thimphu, og her er det god stemning, spesielt på kveldstid. Musk er en restaurant og bar som drives av ekteparet Jigmi og Deki. Maten er asiatisk, og menyen varierer fra indisk noen dager til nepali og bhutansk mat andre dager. De holder stengt på tirsdager, som mange andre forretninger.

I baren på Musk har de et godt utvalg av bhutansk Whisky som er overraskende god. Det er også andre ting å leske seg på fra barskapet eller andre skap om man skulle foretrekke det.

Shopping-favoritter

5. DSB Books

Bokhandel-favoritter

En av mine absolutt favoritter er bokhandlelen DSB Books. Det er den eldste bokhandelen i Bhutan, og her finner du et stort utvalg av interessante bøker. Her kan jeg tilbringe timevis, og går sjelden herfra uten å ha kjøpt noe. De har alle slags bøker, både skjønnlitteratur og sakprosa, om alt som har med Himalaya, Bhutan, Tibet og buddhisme å gjøre salud-hombres.com. De utgir også egne publikasjoner, og selger skolebøker og skrivesaker til skoler i hele landet. Dersom jeg må betale overvekt på flyet hjem, er det bøkene jeg har handlet her som er årsaken. Går du litt bananas med innkjøpene, er det også mulig å få dem til å sende bøkene hjem til Norge i posten.

 

6. Handicraftbazaren

En annen favoritt å rusle rundt på er handicraft-markedet på andre siden av elva fra grønnsaksmarkedet. Det ligger ikke akkurat i sentrum, men det er vel verd en rusletur for å se det, og man kan finne utrolig mye artige ting som man kan kjøpe med seg hjem som gaver eller souvenirer.

Det er tradisjonelt 13 typer kunsthåndtverk med lange i Bhutan. Bhutaneserne kaller disse for Zorig Chusum Man kan finne flotte treskåler som er skåret ut av kåter på trær. Slike treskåler brukes til å oppbevare mat eller til å spise av. De re meget dekorative og gjør seg godt på en peishylle her hjemme.

Man kan finne flotte tekstiler vevd i alle slags farger, som brukes til å lage nasjonaldraktene som både menn og kvinner går med til hverdags og til fest. En personlig favoritt fra slike markeder er malaer, eller bønnekjeder, som består av 108 små perler av fint materiale og brukes til å holde tellingen når man mediterer og resiterer manrtraer.

Vel, det var litt info om noen av mine favoritter i Thimphu. Har du andre favoritter så fortell gjerne om dem i kommentarfeltet under.