Bhutan er et fantastisk eksotisk og vakkert land der det er utrolig mye flott å se. Men det er også mye du kan gjøre dersom du ønsker å holde kroppen aktiv eller vil ha litt action. Her er seks populære aktiviteter å fylle bhutanreisen din med.

1. Sykling

Det røffe fjellandskapet i Bhutan passer utmerket til sykling både på vei og på stier. Sykling er en aktiv sport som blir stadig mer populær også blant lokalbefolkningen. Det finnes mange varierte sykkelruter tilgjengelig, alt fra behagelige turer på asfalterte veier til utfordrende off-road løyper i terrenget.

Gjennom denne sporten kommer man veldig nært innpå naturen, og opplevelsen blir en helt annen enn i bil. Veiene blir stadig flere og bedre, samtidig som flere og flere terrengløyper blir tilgjengelig. Derfor er sykling nå en aktivitet som gir mange muligheter til å komme tett på folk og natur i Bhutan.

De fleste sykkelruter går langs asfalterte veier med relativt lite trafikk. Gjennom landsbyer og dyrket mark i rurale strøk, kan du ta avstikkere og omveier som det passer seg. Terrenget er ofte kupert, og du må regne med å tråkke i endel oppoverbakker osta amoxicillin. Du bør ha tilstrekkelig god fysisk helse, og husk på at all aktivitet er tyngre i høyden.

2. Rafting og kayakpadling

rafting aktivitet

De Krystallklare elvene som renner i Bhutan, er perfekt for padling i kayak eller rafting. Smeltevann fra isbreer og fjelltopper i Himalaya renner gjennom spektakulære elvedaler i Bhutan. Dette skaper en unik arena for eventyr på vannet. Det er seks elveløp som er utforsket og tilrettelagt for rafting og padling. Her finner man både fosser, stryk og rolige områder der man kan duppe fredelig forbi det flotte landskapet.

Slik vannsport og eventyr-turisme er relativt nytt i Bhutan, men øker i popularitet og er nå tilgjengelig i vanskelighetsgrader som passer for alle.

3. Royal Enfield motorsykkeltur

Hvorfor ikke benytte anledningen til å slå ut håret og kjenne hestekreftene mens man suser gjennom Bhutan på en Royal Enfield motorsykkel? Dette passer spesielt bra dersom du ankommer eller reiser via India. Opplev hvordan veiene slynger seg stadig høyere oppover, mens du beveger deg fra tropisk til alpint klima, og ser naturen og utsikten forandre seg.

Man må gjennom en liten “kjøreskole” før man slippes løs på veiene, men når man har kontroll på hvilken side av veien man skal kjøre på, så er man i gang.

Royal Enfield er den motorsykkelen i verden som har vært lengst i kontinuerlig produksjon. Idag produseres de fleste i India, der disse syklene er legendariske. I 2016 kom de også med en helt ny modell spesialdesignet for røffe eventyr i Himalaya, The Royal Enfield Himalayan. Selv foretrekker jeg klassikeren.

4. Meditasjon og yoga

yoga aktivitet

Bhutan er det siste gjenværende landet i verden der vajrayanabuddhismen er offisiell religion. For munker, nonner og praktiserende buddhister er det vanlig å å drive med tilbaketrukket meditasjon i såkalte retreats. Dette er også blitt et attraktivt tilbud for turister, som kan delta på kortere eller lengre meditasjons- og yogaretreats i hellige og fredelige omgivelser. Mange finner omgivelsene og menneskene i Bhutan svært inspirerende, og benytter muligheten til å pleie sin åndelighet mens de er der.

Mange hoteller tilbyr yogaklasser for gjestene, men enkelte tilbyr også mer omfattende program. Der trekker man seg mer bort fra de “vanlige” turistene og fordyper seg i litt mer langvarig praksis. Det finnes små retreatsenter i tilknytning til flere templer og klostre, og her kan man tilbringe litt tid om man ønsker.

Noen turister kommer til Bhutan spesifikt for å delta på meditasjonsretreat, og tilbringer dagevis fordypet i meditasjon og mental trening på slike senter. De ivrigste av de praktiserende drar opp i fjellene til en hule eller liten hytte for å praktisere meditasjon. De fleste program som inkluderer meditasjon, har dette som en liten del, f.eks. noen timer eller en dag i stille meditasjon i et tempel eller kloster.

Bhutanreisers fellsereise i juni 2019 blir en tur der programmet legger opp til endel slike økter med meditasjon og undervisning i buddhisme av lokale lamaer.

5. Trekking

Det som virkelig skiller Bhutan fra resten av Himalaya er muligheten for trekking. Her kan du vandre i uberørte fjellområder, og virkelig nyte en fantastisk natur.

På trekking i Bhutan har du et team av folk og hester eller yak som hjelper til med å bære bagasje,  sette opp leir og lage mat. Det eneste du trenger å aktivt gjøre selv er å gå og nyte naturen, og kanskje knipse bilder med telefonen eller kameraet ditt.

Fjellene i Bhutan er aldri blitt besteget av mennesker. Det er også forbudt å drive med denslags fjelltoppklatring, som man ser f.eks. på Mt.Everest og andre steder. For lokalbefolkningen er fjellene hellige og man skal respektere dem fordi de har makt over menneskene og naturen. For å beskytte den sårbare naturen i høyden, er det innført et forbud mot å bevege seg over 6000 meters høyde. 

Likevel er det mange tøffe turer å velge i, men det finnes også enklere ruter for dem som ønsker det. Se noen av rutene her.

6. Spa og velvære

spa aktivitet

Det finnes også mange muligheter for å pleie kropp og sinn på en mer avslappende måte i Bhutan. Flere steder finnes det varme kilder der det i uminnelige tider har vært aktiviteter knyttet til den helbredende effekten disse har.

I senere tid har man også etablert spa og behandlingssentre knyttet til noen slike steder, som er populært blant turister. Mange legge inn et besøk på slike spa, som en del av oppholdet i Bhutan. Tenk deg hvor herlig det ville være å ligge i bløt i velduftende varmt vann, og få massasje med eteriske oljer etter hard aktivitet i fjellet. 

Bhutan har også en lang og unik tradisjon med naturmedisin, som tar i bruk lokale urter og vekster. Fra disse fremstiller man en rekke helsebringende produkter som kremer og oljer som brukes i massasje og behandlinger.


Hvis noe av dette høres fristende ut, så ta kontakt med Bhutanreiser